Zie je Alice Howe op het podium, grote kans dat ze begeleid wordt door Freebo. De bassist en voormalig bandlid van Bonnie Raitt is de creatieve partner van Howe speelde op haar laatste plaat Circumstance (net als op haar debuut) en produceerde en arrangeerden hem. Maar wie is de folkzangeres met de wonderschone stem en waar liggen haar roots? Fried Coyote vroeg het haar.

Floris Visman

Waar ben je opgegroeid?

Ik ben opgegroeid in Newton, Massachusetts, een voorstad van Boston.

Door welk nummer of welke plaat werd je verliefd op muziek?

Ik ben opgegroeid met de vinylcollectie van mijn ouders en als kind voelde ik me sterk verbonden met de folk-, rock- en bluesmuziek van de jaren 60 en 70. In het begin van mijn muzikale ontwikkeling hield ik van alle nummers en platen die ik hoorde. Al vroeg in de ontwikkeling van mijn muzikale bewustzijn, hield ik van alle klassieke oude folk-ballads zoals gezongen door Joan Baez, en ik had alle teksten al van jongs af aan uit mijn hoofd geleerd. Ik herinner me haar plaat The Ballad Book nog goed.

Wie heeft je leren spelen en zingen?

Ik zing al sinds ik 3 jaar oud ben, dus het is niet iets dat me werd geleerd. Ik kan me niet herinneren dat ik niet zong. Het kwam gewoon uit me! Ik begon gitaar te spelen toen ik 12 jaar oud was en had wekelijks les van een leraar die bij ons thuis kwam. Ik pikte veel muziek op van de mensen om me heen, zoals mijn vader en broer, die allebei veel zongen, en van leraren en vrienden op zomerkamp.

Volg Fried Coyote op Facebook

Volg Fried Coyote op Twitter/X

Welke muziek heeft jouw stijl het meest beïnvloed?

Terugkomend op mijn antwoord hierboven, ik ben altijd sterk beïnvloed en geïnspireerd geweest door de muziek van de jaren 60 en 70, maar ook door meer recente singer-songwriters. Artiesten als Jackson Browne, Joni Mitchell, Bonnie Raitt, Taj Mahal – om er maar een paar te noemen – behoren tot mijn favorieten.

Wat voor baantjes heb je gehad om het te maken in de muziek?

Nadat ik was afgestudeerd aan Smith College, verhuisde ik naar Seattle waar ik een paar baantjes had die de rekeningen betaalden, zodat ik kon uitzoeken hoe ik fulltime muziek kon maken. De eerste was bij een geweldig Mexicaans restaurant. Dat was leuk omdat ik Spaans spreek en het leuk vond om met mijn collega’s te communiceren. De tweede was een baan als verkoper van gitaren en andere akoestische instrumenten bij de belangrijkste akoestische muziekwinkel in de Pacific Northwest, Dusty Strings. De winkel had echt een speciale gemeenschap en ik heb er veel geleerd.

Wie heeft er vanaf de eerste dag aan je zijde gestaan?

Ik heb het geluk gehad om veel creatieve voorvechters in mijn leven te hebben die me in verschillende stadia van mijn reis op dit pad hebben geholpen. Vanaf het begin waren mijn vader en moeder erg enthousiast over mijn muzikaliteit en creativiteit en ze hebben me altijd aangemoedigd in mijn verlangen om op te treden. Als kind had ik een acteerleraar/regisseur, Dave Stickney geloofde erg in mij en mijn talent en stimuleerde mijn zelfvertrouwen op het podium. De afgelopen zes jaar is mijn muzikale partner Freebo mijn rots in de branding geweest. Hij heeft me gesteund op het podium, in de studio, tijdens het schrijfproces en onderweg.

Alice Howe en Freebo.

Wat is je favoriete huisdier?

Ik heb al jaren geen huisdier meer kunnen hebben omdat ik te veel onderweg ben, maar ik zou heel graag een kat willen hebben. Toen ik opgroeide hadden we altijd katten (vooral Siamezen) en ik hoop dat ik die ervaring ooit nog eens zal hebben. In de tussentijd kan ik genieten van de twee katten van mijn moeder als ik haar bezoek.

Op welk nummer van jezelf ben je het meest trots?

Ik ben erg trots op mijn liedje Twilight. Het is zo’n liedje dat nooit oud voelt. Elke keer als ik het zing, kan ik me helemaal inleven in de tekst en het verhaal en heb ik het gevoel dat ik weer terug ben op de plek waar ik het geschreven heb. Ik hou van de melodie en de akkoorden. Maar eerlijk gezegd ben ik trots op al mijn liedjes. Als ik aan een nummer begin, maak ik het meestal af en ik heb zelden “wegwerpliedjes”, dus elk nummer is me dierbaar.

Welke muziek heeft je door de moeilijkste tijden in je leven geholpen?

Ik had een hechte band met mijn vader, die stierf toen ik 18 was, en hij en ik hadden altijd een band over muziek. Een van zijn favoriete artiesten – en de mijne – is Jackson Browne en we zongen altijd samen mee met zijn albums. Toen mijn vader stierf, zocht ik steun bij die platen en ze hielpen me er echt doorheen. Een paar specifieke albums van hem die me te binnen schieten zijn Late For The Sky en I’m Alive.

Wat is jouw favoriete plek om op te treden?

Ik kan wel een paar favorieten bedenken: Club Passim in Cambridge, Massachusetts en McCabe’s Guitar Shop in Santa Monica, Californië. Ik kijk ernaar uit om in maart weer op beide podia te spelen!

Wat zorgt ervoor dat je je thuis voelt als je onderweg bent?

Het kan moeilijk zijn om balans en een gevoel van gezondheid en welzijn te vinden als je onderweg bent. Voor mij is de basis het belangrijkst: goed slapen, sporten en zoveel mogelijk zelfgemaakte maaltijden eten.

Welke roots leg je in de toekomst? Kom je met nieuwe muziek of tournees?

2024 wordt een heel druk jaar. Freebo en ik gaan in maart toeren langs de oostkust van de VS en daarna twee maanden op tournee door Europa! Het zal de eerste keer zijn sinds 2018 dat we in Europa spelen en ik ben erg enthousiast om terug te gaan. We zullen in Italië, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Engeland, Schotland en hopelijk Spanje zijn. We werken ook aan mijn volgende album, dat ik in de komende zes maanden hoop af te hebben. Eind vorig jaar hebben we twee dagen opgenomen met een uitstekende band in het legendarische Sunset Sound in Los Angeles, vlakbij waar ik woon, en ik ben erg blij met hoe het nieuwe materiaal klinkt.

Luister hieronder naar Alice Howes tweede album Circumstance.

Foto’s: Jim Shea


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

One response to “Roots | Alice Howe: ‘De afgelopen zes jaar is Freebo mijn rots in de branding geweest’”

  1. […] Roots | Alice Howe: ‘De afgelopen zes jaar is Freebo mijn rots in de branding geweest&#82… […]

    Like

Leave a comment

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading