Er is niets beter dan nieuwe muziek ontdekken en daarom cureren wij elke week de nieuwste toptracks voor je uit de (alt-)country, roots, Americana, folk en aanverwante stijlen. Sierra Ferrell zet opmars door, Shawn Hess levert prairie-parel af en Marcus King is soulvoller dan ooit; deze tracks en albums vielen ons dit keer op!

Floris Visman

Je vindt alle nummers van deze week en de rest van 2024 in de onderstaande Spotify-playlist. Vergeet niet de lijst te volgen! Dus druk op play en lees lekker verder. En o ja, wil je nog eens neuzen door alle nieuwe muziek uit 2023? Die hebben we naar deze playlist verplaatst!

Sierra Ferrell – Dollar Bill Bar

We rekenden er al op, maar nu is ie er dan toch: er komt een nieuw album van bluegrass-held Sierra Ferrell. Trail of Flowers verschijnt op 22 maart. Bijna 2,5 jaar geleden verscheen haar debuut Long Time Coming en sindsdien is de singer-songwriter uit Charleston, West Virginia bezig aan een ongekende opmars.

Shawn Hess – Wild Onion (album)

Een kampvuur bij maanlicht, een cowboy met gitaar en simpele, maar o zo fijne country en western muziek met verrassend sterke teksten. Dit is Shawn Hess in een notendop. De singer-songwriter uit Laramie, Wyoming lijkt een figuur uit vervlogen tijden die voor ons vertier is teruggekomen. Op Wild Onion staan tien nummer die bij elkaar net aan dertig minuten duren, maar eigenlijk zijn ze tijdloos.

Marcus King – F*ck My Life Up Again

De laatste nieuwe muziek van Marcus King is. alweer zo’n anderhalf jaar oud, dus hoogtijd voor wat nieuws. We wisten al dat King een krachtiuge, soulvolle stem heeft, maar nu hoor je de soul ook terug in de muziek. Voor z’n nieuwe werk heeft hij de hulp van producer Rick Rubin ingeroepen.

Shane Smith & the Saints – All the Way

Op All the Way klinken Shane Smith & the Saints intiemer en kleiner dan ooit. Beter gezegd, laat the Saints maar weg, want dit liedje speelt Smith (gitaar, zang)slechts samen met z’n producer op piano. De country-artiest uit Austin schreef het nummer samen met z’n vrouw, geïnspireerd door de muziek van Johnny Cash uit z’n laatste werk.

Town Mountain – Dance Me Down Easy (The Woodstock Sessions EP)

Als je de kans krijgt om een plaat op te nemen in de studio van wijlen Levon Helm (bekend van The Band) dan laat je dat je geen twee keer zeggen. En zo geschiedde voor Town Mountain. In de muziek op de zes covers tellende EP hoor je ook duidelijk de geest van de zingende drummer die net zo goed mandoline kon spelen.

Brule County Bad Boys – Truth (album)

Oké, zes nummers klinkt wel heel karig voor een album, maar de Brule County Bad Boys maken dat goed met een track van ruim 22 minuten. Dan valt het wel weer mee, hé? De band komt uit Troy, New York, maar vindt z’n oorsprong in een gevangeniscel in Brule County, South Dakota. Naar verluidt begon singer-songwriter Josh Coletto daar met schrijven (heel veel anders valt er niet te doen natuurlijk). Eenmaal vrij stelde hij een band samen en nu stuiteren de mannen honky-tonkend het land door.

Creekbed Carter Hogan – If I Was

De transseksuele folkmuzikant Creekbed Carter Hogan uit Austin komt 22 maart met een nieuw album (het tweede) en gelukkig voor ons is er ook meteen een single. “Ik schreef If I Was als een antikapitalistische klaagzang vanuit een plaats van diep verdriet en verzet tegen mijn relatie met mijn vader”, schrijft Hogan in een persbericht. Dat belooft.

Idanha – Snake Oil or Hot Lead

Het is zonde dat Daniel Miller weinig moeite doet om z’n muziek onder de aandacht te brengen. De muziek die hij met Idanha maakt, verdient namelijk een groter publiek (of überhaupt een publiek). De multi-instrumentalist maakt soms alleen, soms met band spaghetti western-achtige country. Z’n afwezigheid op de meeste sociale media-kanalen geeft het echter wel weer iets mysterieus. En dat is ook weleens leuk.

Sam Outlaw – Ways to Go
Er was een tijd dat Sam Outlaw fantastische retro country maakte met een fris tintje. Angeleno (2015) en Tenderheart (2017) staan nog fris in het geheugen. Maar op z’n laatste album uit 2021 maakte hij een onbegrijpelijk uitstapje naar de pop en zagen we zelfs elektronische invloeden. Met z’n njieuwe single lijkt hij daar zelf ook een beetje spijt van te hebben en keert hij terug richting de country.

Doug Paisley – Sad Old World (album)

Net als Shawn Hess zou je ook met Doug Paisley prima om een kampvuur kunnen zitten. Maar waar Hess hardcore country is, neigt de muziek van de Canadees meer naar country-folk. Wel nog steeds prachtige, kleine liedjes. Denk John Prine en Blaze Foley. Sterker nog, op Sad Old World staat bijvoorbeeld Foley-cover If Only I Could Fly. Verder staat het album vol met covers, oude nummers én een nieuw nummer.

Scott H. Biram – Easy Rider

Scott H. Biram is van het type muzikant dat onrustig wordt als hij te lang thuis zit. Maar het nadeel van stevig touren is weer dat je minder tijd hebt om nieuwe muziek te maken. Gelukkig is de eerste plaat in vier jaar van de bluesman op komst. The One & Only Scott H. Biram komt op 29 maart uit. Easy Rider is een cover van Leadbelly.

Blackberry Smoke – Azalea

Blackberry Smoke maakt countryrock waarvan je uit bed trilt. Dat betekent echter niet dat ze geen rustige kant kennen. Die laten de mannen uit Atlanta, Georgia zien op de vierde single in aanloop naar Be Right Here (17 februari). Blackberry Smoke staat 17 september in 013.

Josiah and the Bonnevilles – One Last Song

Dat het leven van een teiner met muzikale ambities niet altijd over rozen gaat, laat Josiah Leming wel zien. Hij kampte met depressies en twijfelde hevig aan zichzelf toen hij jong was. Maar destijds schreef hij wel dit prachtige nummer dat hij nu opnieuw uitbrengt. Het gaat de selfmade singer-songwriter nu trouwens wel voor de wind. Vorig jaar kwam het positief onthaalde Endurance uit.

Eddie Berman – Signal Fire (album)

Kampvuur Crooner nummer drie (en dan houden we er écht mee op): Eddie Berman heeft een nieuwe plaat en is het meeste folk van de drie. Met een hese, soms fluisterende stem neemt de singer-songwriter uit Portland, Oregon je mee op een reis door z’n leven, langs relaties en het vaderschap.


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

One response to “Fried Coyote tipt nieuwe muziek (43): Sierra Ferrell, Shawn Hess, Marcus King en meer”

  1. […] Fried Coyote tipt nieuwe muziek (43): Sierra Ferrell, Shawn Hess, Marcus King en meer […]

    Like

Leave a comment

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading